Medisch Pedicure

Waarom een medisch pedicure?

Heeft u diabetische of reumatische voeten is een bezoek aan een medische pedicure vaak verstandig.
De kans is groot dat u vroeg of laat probleempje kan verwachten. Daarom zeggen we altijd, ben er snel bij, voorkomen is beter dan genezen. Maar u kunt ook veel zelf doen daarom geef ik u ook tips mee.

Een diabetische voet is een voetafwijkingen die ontstaat bij patiënten met diabetes mellitus. De diabetische voeten ontstaat vaak pas als u al vele jaren diabetes heeft. Bij afwijkingen kunt u denken aan wondjes zijn maar ook een afwijkingen in de stand van de voet.

Als u diabetische voeten heeft, zijn uw voeten extra kwetsbaar omdat:

 • De bloedsomloop in de benen en voeten kan verminderen.
 • De zenuwen (de gevoelens) in uw voeten kunnen verminderen of uitvallen.
 • De stand van de voeten kan veranderen.

Het is raadzaam om regelmatig een bezoek te brengen bij een medische pedicure ook al heeft u geen voetklachten. Uw pedicure houdt voor u uw voeten in de gaten om vroegtijdige complicaties te signaleren en eventueel u door te verwijzen naar de huisarts, specialist of podotherapeut.

Uw pedicure geeft u adviezen voor de verzorging van uw voeten en de keus van de schoenen

Een aantal adviezen voor de diabetische voeten

 • Controleren uw voeten dagelijks, eventueel met een spiegel.
  Let op huidletsels en verkleuringen.
 • Draag goede wollen sokken.
 • Loop het liefst niet op blote voeten, zo voorkom je wondjes.
 • Het liefst niet te lang achter elkaar lopen. Zo voorkom je blaren en huidbeschadiging.
 • Loop met kleine passen, dit is minder belastend voor voeten en de hiel.
 • Controleer elke keer uw schoenen voordat u ze aantrekt.
 • Neem elke dag een lauw voetbad met heerlijke essentieel voetbad olie.
 • Smeer u uw voeten in met een heerlijke verzorgende (diabetische) voeten crème of olie.
 • Gebruik nooit in bed een warme kruik
  i.v.m. gevoelloosheid heb je kans op verbrandingsblaren.
 • Knip uw nagels recht en alstublieft niet te kort. Gebruik geen tincturen of zalven. Verwijder zelf geen likdoorn of eelt.
 • Neem bij twijfels contact op met de arts.

Vergoeding

Heeft u “Diabetische Voeten” meldt deze want dan kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding van de behandelingskosten. Informeer bij uw zorgverzekeraar.

Reumatische is een aandoening die helaas niet te genezen is. De medicijnen kunnen de ontsteking of de pijnklachten bij deze aandoening verminderen.

Reumatische voeten zijn vaak eenvoudig te herkend aan de knobbels bij de tenen die hierdoor scheefgroeien. Soms gaan de tenen over elkaar staan waardoor er een hamerteen ontstaat maar ook klauwtenen, likdoorn en eeltplekken. Hierdoor passen uw schoenen niet meer goed en maakt lopen dat het een stuk moeilijk gaat of pijnlijk wordt.
De reumatische voeten is gevoelig voor ontstekingen.

Artrose (arthrosis deformans)
Artrose komt namelijk vaak voor bij ouderen, doordat de kwaliteit (slijtage) van het kaakbeen in de gewrichten vermindert omdat men nu eenmaal ouder wordt.

Het is daarom raadzaam om regelmatig uw voeten te laten behandelen door een medische pedicure. Uw pedicure houdt voor u uw voeten in de gaten om vroegtijdige complicaties signaleren en eventueel u doorverwijzen naar de huisarts, specialist of podotherapeut.
Uw pedicure geeft u adviezen voor de verzorging van uw voeten en eventueel ook de keus van de schoenen.

Vergoeding

“Reumatische Voeten” dan kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding van de behandelingskosten. Informeer bij uw zorgverzekeraar.

Verwaarloosde voeten: voeten waar geen of weinig aandacht aan geschonken is ten aanzien van verzorging en/of behandeling.

Verwaarlozing kan zich uiten in diverse vormen en gradaties. Typische verschijnselen zijn eeltvorming, likdoorns, ingroeiende nagels, schimmelinfecties en ramshoornnagels.